3 Mayıs 2011 Salı

Ebru Sanatının Malzemeleri

Geleneksel Türk Ebrusu yapımında kullanılan malzemeler şunlardır;
BOYA: Eskiden beri ebruculukta toprak boya denilen maddeler kullanılırdı. Toz halindeki bu boyalar doğal maden oksitlerinden çıkarılır. Türkiye bu tür boyalar açısından çok zengin bir ülkedir. Ayrıca başka ülkelerden de boyalar gelir. Mesela mavi renk için Pakistan'ın Lahor şehrinden getirilen Lahor Çiviti kullanılır. Boyalar "desteseng" adı verilen mermer taş ile ezildikten sonra su ile çamur haline getirilir. Daha sonra içine öd ilave edilir. Ara renkler oluşturmak için ise uygun renkler belirli oranlarda karıştırılır.
DESTESENG:Mermerden özel olarak yapılan ve (el taşı) adı verilen bir alettir. Toz halindeki boyayı ezerek inceltmek için kullanılır.
KAĞIT:Parlak veya kaygan yüzeyi olmayan, emici özelliğe sahip herhangi bir kağıt rahatlıkla ebru yapımında kullanılabilir.
Genellikle 70-90 gr. ağırlığında, birinci hamur kağıtlar ya da ikinci, üçüncü hamur kağıtlar tercih edilir.
KİTRE:Anadolu'da yetişen, geven türü dikenli bitkilerden elde edilen, bir zamk çeşididir. Suyla birlikte karıştırılarak uygun kıvam elde edilir. Ebru suyuna salep kıvamında bir koyuluk vermek için kullanılır. Suda bekletilerek ve ezilerek iyice eriyen kitre bez torbalara konularak, süzülüp tekneye alınır.
ÖD:Kitreli suyun yüzeyindeki boyaların çökmeden yayılmasını ve birbirine karışmasını önleyen safra asitleri ihtiva eden, hayvansal bir maddedir. Karaciğere yapışık bir kesenin içinde yer alır. Boyanın içindeki öd miktarına göre, dairesel açılımları farklı büyüklüklerde olur. Öd eğer işlenmemiş ise, bozulmasına engel olmak için önceden kaynatılır, süzülür ve bu şekilde saklanır. Ayrıca bazı ebrucular, kumlu ebru yapımında kalkan balığının ödünü tercih etmişlerdir.
SU:Sert olmayan sular tercih edilir. Damıtılmış su en idealidir.
TEKNE:Ebru yapımında tekne adı verilen kaplar kullanılır. Ebru teknesi genellikle dikdörtgen biçiminde yayvan bir teknedir, baklava tepsisine benzer. Tekneler tahta, alüminyum, cam veya galvanizden yapılır. 4-6 cm. derinlikte ve genel olarak 35x50 cm. boyutunda tekneler tercih edilir. Ayrıca suda ıslanan kağıt genişleyeceğinden teknenin, kullanılan kağıt ebadından az bir miktar büyük olması gerekir.
FIRÇA:Fırçalar At kuyruğundan ve gül dalından yapılır. Sap uzunluğu 20-25 cm. olmalıdır. 4 cm boyunda kesilmiş at kuyruğundan bir miktar alınıp avucun içine yerleştirilir ve yayılır, gül dalının ucundan 2-2.5 cm taşacak şekilde konur ve avuç kapatılır böylece at kıllarının dalın etrafını sarması sağlanmış olur. Misinayla sıkıca bağlanır. Fırçanın ucu makas veya maket bıçağıyla düzeltilir.
BİZ:Boyaları su yüzeyine damlatmak, onlara şekil vermek, kağıdı tekneye yatırdıktan sonra hava kabarcığı kontrolü yapmak hatta kağıdı tekneden almak için kullandığımız metal çubuklardır. Gövdesi farklı kalınlıklarda ve uçları sivriye yakın pürüzsüz olur.
TARAK:Taraklı Ebru deseni elde etmek için kullanılan, ebru teknesinin eni veya boyuna göre uzunluğu olan, kenarına belli aralıklarla toplu iğne, tel veya ince çiviler çakılarak tarak görünümü verilen aletlerdir. Tel aralığı ölçüsüne ve kullanıldığı desene göre farklı isimlerde olabilir. Sümbül Tarağı, Buket Tarağı gibi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder